Güneş Enerjisini Etkili Kullanmanın 10 Yolu

Güneş, Dünya’ ya ısı ve ışık kaynağı olurken canlılara yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli enerjiyi sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Güneş enerjisini günlük hayatımız da kullanabileceğimiz birçok alan var. Güneş enerjisini kullanarak hava kirliliğini azaltmak, ormansızlaşmayı yavaşlatmak mümkün. Peki, Güneş enerjisinden nasıl yararlanabilirsiniz?

1. Kıyafetlerimizi kurutabilirsiniz
Güneş, Dünya’ya ısı ve ışık gönderiyor, onu takdir et! Bu enerjiyi kıyafetleri kurutmak da kullanabilirsin. Güneş dev nükleer bir reaktördür. Arkadaşlarını buna dev nükleer enerjili bir kurutucu aldığını söyleyerek teşvik edebilirisin.

2. Meyve- Sebze Yetiştirebilirsiniz
Güneşten yararlanarak ne yetiştirebiliriz. Belki domates? Ya da biber? Güneş ve topraklar bütün meyve sebzeleri yetiştimen mümkün. Güneş enerjisini depolayan bir güneş serası tasarlayabilirsiniz, böylelikle Kanada’nın kış soğuğunda bile yiyeceklerinizi büyütebilirsiniz.

3. Su Isıtabilirsiniz
Yetmiş milyon Çinli sularını ısıtmak için güneşi kullanıyorlar, neden olmasın? Güneşin ısısını toplamak için boşaltılmış tüpleri veya düz bir tabak kullanabilirsiniz. Yaklaşık 6,800 $ ‘lık bir yatırım için, bu mekanizmalar yaz aylarında sıcak suyun yüzde 100’ünü, belki de kışın yüzde 40’ını sağlayacak. Birçok şehirde insanlara bu konuda yardımcı olabilmek için ödenek sağlanıyor. www.solarbc.ca ‘a göz atabilirsiniz.

4. Suyu arıtabilirsiniz
Tropikal bir ülkede yaşıyorsanız ve yerel su kaynağınız içilebilir değilse, plastik pet şişeleri doldurarak ve en az altı saat güneşte bırakarak suyu dezenfekte etmek için güneşi kullanabilirsiniz. Güneşin ultraviyole ışınları, herhangi bir bakteri veya organizmayı öldürebiliyor. Deniz kıyısında yaşıyorsanız, bir deniz suyu arıtma tesisine güç sağlamak için güneş panellerini kullanabilirsiniz. www.sodis.ch’ a göz atabilirsiniz.

5. Elektrik üretebilirsiniz
Yakın zamanda bütün çatıların üzeri güneş panelleri ile kaplanabilir. Otuz yıl önce, 1 watt başına 100$ olan güneş panellerinin maliyeti başına şimdilerde 4$ a düştü. Büyük ihtimal , Watt başına maliyet 1 dolara düştüğünde, her yerde solar panelleri göreceğiz.

6. Arabanıza enerji sağlayabilirsiniz
Arabanızın sadece güneş enerjisiyle çalıştığını hayal edin. Örneğin, yılda 16.000 kilometre yeni Nissan Leaf EV kullanmak 2,000 kWh elektrik kullanacak. Çatınızdaki iki kilowatlık bir güneş paneli sistemi ise yılda 2.200 kWh üretecek ve size 16.000 $ ‘a mal olacak. 20 yıllık bir ipoteğe göre, bu haftada 25 dolar, günde ise 3.50 dolara denk geliyor. İlk olarak güneş paneli için ödeme yaptığınızda, arabanızda Güneş enerjisini kullanabilirsiniz.

7. Evinizi dizayn edebilirsiniz
Bir mimar bir güneş evi tasarladığında güneye bakan pencereleri kullanarak güneşin ışığını ve sıcaklığını en üst seviyeye çıkarır, kuzeydeki yalıtımı en üst düzeye çıkarır ve güneş ısısını depolamak için bir termal kütle yaratır. Bu adımlar ile ısıtma ihtiyaçlarını yüzde 50 oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca güneşin doğal ışığını en üst düzeye çıkararak, yapay aydınlanma ihtiyacını da azaltablirsiniz.

8. Evinizi ısıtabilirsiniz
Güneş termal enerjisi, Okotoks, Alberta’daki Drake Landing Solar Topluluğu’ndaki 52 evi ısıtıyor, hatta kışın karanlıkta ve soğukta. Sekiz yüz güneş enerjili sıcak su paneli, garaj çatılarında güneş ışığını toplar ve yeraltındaki fazla enerjiyi depolar. Kışın, topluluğun ısıtma ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayarak geri pompalanır. Avrupa’da, güneş termal endüstrisi, 2030 yılına kadar benzer bir yaklaşım kullanarak tüm binaların yüzde 50’sini ısıtmayı hedeflemektedir.

9. Yemeğinizi pişirebilirsiniz
Güneş ocaklarının çeşitli türleri vardır: bazıları bir yansıtıcı güneş kutusu, diğerleri parabolik bir disk kullanır. Gelişmekte olan ülkelerde, güneş ocakları yakacak odun için ağaç kesmek için kilometrelerce yürüyüş yükünü ortadan kaldırıyor. Yaz aylarında, güneş ocakları Kanada’da da çalışıyor, ister satın alsanız ister bir tane olsun. www.solarcooking.org !a bakabilirsiniz. Bahçenizde meyve ve sebze için kendi solar kurutucunuzu da yapabilirsiniz.

10. Dünya’ya enerji sağlayabilirsiniz
Her gün, güneş dünyadaki çöllere kullandığımızdan binlerce kat daha fazla ısı yayıyor. Güneş enerjisi teknolojisi, parabolik yansıtıcılar veya güneş kuleleri kullanarak, bu enerjiyi buhara ve sonrasında elektriğe dönüştürebilirsiniz. Tüm dünyadaki enerji ihtiyacını, Texas’ın sadece yüzde beşini kullanarak karşılayabiliriz. Peki kim petrol ve petrol sızıntılarına ihtiyaç duyar?

Florex ile Sıfır Atık, Sıfır Kayıp!

Sıfır Atık Kapsamına Uygun Florex Çöp Torbası Sipariş Vermek için bize ulaşınız.